Translate this page:

Ma Ajeke Kampoe

Ma Ajeke Kampoe 1

Na haar bekering heeft Rev. Leonard Leitzel, de stichter van De Pilgrim Holiness Church in Suriname, Ma Ajeke en haar man Da Teloe aangeboden om aan de waterkant van Pelgrim Kondre een kamp op te zetten, om het heidense leven in het dorp Olaholo te ontvluchten. Ze vechtigden zich daar tot de jaren zestig. Aangezien de plaats bij zware regens onder water liep, verhuisden ze naar Kamp 2 (Denwai), vroeger Tii Jome kampoe, dichtbij Kraboeholo. Daar woonde het gezin van Sa Toemi en Tii Nathan al. Daar zijn ze gebleven to de binnenlandse oorlog in de jaren tachtig, begin negentig.

Tijdens de binnenlandse oorlog die woedde in het binnenland van Suriname, tussen 1986 en 1992, is de plaats waar de kinderen van Ma Ajeke verbleven verwaarloosd. De mensen vertrokken naar Paramaribo, Moengo en Frans Guyana.  Alle pogingen om het weer op te bouwen zijn mislukt. Ik 2016 is er besloten om het dorp te verplaatsen naar langs de weg van Mora Kondre. Begin oktober 2020 is er een orientatie bezoekgebracht aan de plaats. Er is ter plaatste een actie plan gemaakt om eind oktober 2020 te beginnen met het openstoten van de plaats. Hierna is de verkaveling gedaan. 

Er is een orientatie bezoek gebracht aan de plaats de plaats waar Ma Ajeke Kampoe zal verrijzen.



Eind oktober 2020 is er een aanvang gemaakt met het openstoten en schoonmaak van plaats.


Projectontwikkeling Kosina


Deze ontwikkeling is verdeeld in verschillende fasen.


FASE I 

Fase I is het ontwikkelen van de woongemeenschap Ma Ajeke Kampoe. 

Stap 2: Verdelen van de plaatst in kavels.





Stap 3 - Starten met de bouw van de eerste woningen met de eerste steenlegging door de kapitein, Da "Bigibon" Jengele Terg.



Vorderingen

In apil 2022 zijn er foto's gemaakt van Ma Ajeke kampoe. Dit is wat het is geworden. Hoewel we niet tevreden zijn, zijn we toch dankbaar voor de moeizame vorderingen.

Momenteel woont er een 1 persoon op Ma Ajeke Kampoe, Ireen Leitsel.



Stonfutu Agnes Leewani-Pinas (77): ‘Ik werk met mijn twee ‘poclains’’ – Parbode Sneak Peek

0


Met haar zevenenzeventig levensjaren is Agnes Leewani-Pinas aardig op leeftijd, toch weet de gedreven onderneemster nog niet van ophouden. Ze plant nog altijd cassave en andere gewassen, produceert cassavemeel en verkoopt deze aan klanten. Leewani is geboren en getogen in Ovia Olo in het district Marowijne. Na op verschillende plaatsen te hebben gewoond, keerde ze uiteindelijk terug naar haar geboortedorp en zette daar in augustus 1981 haar hoofdkwartier Agnes Kampu op.

“Ik kom uit een gezin van elf kinderen en heb pas op mijn tiende leren lezen en schrijven”, vertelt ze. Hoewel pater Gerritsen tijdens haar kinderjaren wel regelmatig naar haar dorp kwam, kwam er pas in 1955 een rooms-katholieke lagere school in Ovia Olo. “Die was de eerste school waar ik naartoe ging. Van de eerste schooldag herinner ik me dat er oudere kinderen in de klas zaten. Ik was de flinkste leerling en hield van taal. Mijn eerste meester was George Terimi. Hij was afkomstig van Ovia Olo en was naar zijn dorp teruggekomen.”

Leewani kan zich het geïmproviseerde schooltje nog voor de geest halen, evenals attributen zoals bord en griffel waarmee gewerkt werd. Ze is tot de vijfde klas naar school gegaan, omdat haar ouders het in 1960 genoeg vonden. “Ik ben daarna met school gestopt en ben onder andere cassave, chinese tayer en rijst gaan planten. Naast planten voor eigen gebruik verkocht ik de producten bijvoorbeeld aan houtondernemers.”

© Copyright STICHTING KOSINA